Missa inte mars månads fullmatade nyhetsbrev om vad som händer och vad som är på gång inom det regionala utvecklingsarbetet i Halland. Denna gång bland annat om möte med Trafikverkets generaldirektör för samtal om Sydvästsveriges utveckling och Västkustbanans betydelse för tillväxt och samhällsutveckling, om Regionsamverkans Sydsveriges gemensamma infrastrukturprioriteringar. Om Timbanken och vad som är på gång inom kulturområdet, skola och utveckling och mycket annat.
Fullmatat nyhetsbrev om det regionala utvecklingsarbetet i mars
Forskningssamarbete kan förändra den halländska sjukvården i grunden
Ökad trygghet för patienterna, förbättrat utbud av vård närmare patienternas hem och större tillgång till kvalificerad vård. Det kan bli resultatet för hallänningarna om det forskarna kommit fram till genomförs fullt ut. Nyckeln till framgång är de verktyg som forskarna tagit fram som ger en helhetsbild av vården.
De första resultaten av samarbetet mellan Region Halland och Brigham and Women’s Hospital (BWH) i Boston som startade i fjol presenterades på torsdagen av biträdande professorn Philip Anderson och hans team från Boston. Bakgrunden till samarbetet är behovet av att ta fram nya metoder och strategier för att möta framtidens utmaningar med, till exempel, en allt större och åldrande befolkning. Målet är att öka kvalitén för patienterna samtidigt som regionens resurser används på bästa tänkbara sätt.
Samarbetet mellan Halland och USA har så här långt åstadkommit följande
• En databas där all information som finns i det halländska hälso- och sjukvårdssystemet har strukturerats på ett nytt sätt som ger helt nya möjligheter till analys av, exempelvis, hur patienterna rör sig genom vårdsystemet
• Lära ut och tillämpa en ny metod att fördela kostnader som baseras på patienternas behov av, till exempel, slutenvård och inte hur sjukvården är organiserad.
• Ett simuleringverktyg där effekterna av olika beslut kan testas innan de genomförs fullt ut.
Verksamheten har tillsammans med forskarna identifierat ett antal områden inom det halländska hälso- och sjukvårdssystemet med stor potential till förändring. Två områden har valts ut där pilotstudier kommer att startas inom kort. Områdena är patienter med komplext vårdbehov samt patienter med hjärtsjukdomar. Områden som hänger väl ihop med Hälso- och sjuvårdsstrategin.
– Särskilda insatser för de här grupperna räknar vi med ger störst effekt vad gäller förbättrad kvalitét för patienterna samtidigt som de är kostnadseffektiva för regionen, säger Kjell Ivarsson, chef för närsjukvården i regionen.
Forskargruppen går nu vidare med fortsatta analyser av den halländska databasen. Målet är att vi i framtiden ska kunna identifiera personer med hög risk för att drabbas att akuta sjukdomar, exempelvis stroke, där vi skulle kunna sätta in åtgärder i förväg för att minska risken. Det skulle på sikt kunna minska efterfrågan på akut sjukvård i Halland.
Nya filmer förklarar rekryteringsbehov
Kompetensplattform Halland har tagit fram två filmer från de dialogseminarium som arrangerades i samband med att nya yrkesprognosen inom bygg och anläggning respektive vård och omsorg presenterades.
Beslut om förvaring av Spenshults journalarkiv
IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har beslutat om ett omhändertagande av journalarkivet från Spenshults reumatikersjukhus till arkivmyndigheten i Region Halland (regionarkivet).
För tillfället pågår kontakter mellan det danska vårdbolaget Transmedica som äger Spenshult och Region Halland angående det praktiska förfarandet. Spenshult avvecklade sin sjukvårdsverksamhet 2014. Sedan dess har Transmedica ansvarat för förvaring och utlämning av journalinformation, vilket de även fortsätter att göra tills regionarkivet omhändertar arkivet.
För mer information kontakta:
Anders Hammarsten, arkivarie
Telefon: 035-13 48 11
E-post: anders.hammarsten@regionhalland.se
Dialogturné om trygghet i Falkenberg
Ny artikel i serien, Tillsammans får vi Halland att växa. Denna gång om varför unga kvinnor i Falkenberg känner sig mer otrygga än kvinnor i övriga Halland?
Bedragare i farten i Fjärås?
Betala inte in några pengar! Det uppmanar Region Halland efter att en bedragare som utger sig för att vara överläkare på vårdcentral i Fjärås har ringt och uppmanat folk att sätta in pengar på ett konto.
Region Hallands personal agerar aldrig på det sättet. Händelsen är polisanmäld.
www.youmo.se - En webbaserad ungdomsmottagning för nyanlända
I dag lanseras www.youmo.se, en ny webbplats om hälsa och jämställdhet för unga som är nya i Sverige.
www.youmo.se är en vidareutveckling av www.umo.se (ungdomsmottagningen på nätet) och vänder sig till unga, nyanlända i Sverige. Youmo kommer finnas på arabiska, dari, somaliska och tigrinska, samt lätt svenska och inom kort även på engelska.
Youmo innehåller texter, illustrationer, bildspel och filmer som besvarar frågor om kroppen, om kärlek och vänskap, psykisk hälsa, sexualitet och jämställdhet. Youmo öppnar upp möjligheterna för nyanlända att få information och kunskap inom området på sitt eget språk.
Landsbygdsministern besökte Varberg och naturbruksskolornas rikskonferens
Under fredagen besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Varberg och naturbruksskolornas rikskonferens. Han talade om vikten av utbildning och att det är en av landsbygdskommitténs strategiska och prioriterade frågor.
Höjd status och bättre tillgänglighet på högre utbildning är två av de förslag som landsbygdsministern ger för att se att fler söker sig till dessa områden.
–Vi ska skapa stolthet över våra gröna näringar," säger landsbygdsministern. "Det är fint att plöja åkern, och du ska känna en stolthet när du går i växthuset och plockar tomaterna. Du ska vara stolt att få packa upp våra svenskodlade varor i affären."
Region Halland och Munkagårdsgymnasiet är årets värd
Ett hundratal representanter från hela landet samlades under tre dagar i Varberg för att diskutera naturbruksskolfrågor, hållbarhet och hur framtidenens naturbruksgymnasie ska formas. I år var det Region Halland och Munkagårdsgymnasiet som stod som värd för Naturbruksskolornas förenings rikskonferens.
Under onsdagen gjordes det även ett studiebesök på Munkagårdsgymnasiet där alla deltagare fick en fördjupad inblick i skolans verksamhet och i hur just Munkagård arbetar med de frågor som landsbygdsministern talade om.
Tyst minut kl 12 måndag 10 april
Under måndagen 10 april kommer en tyst minut att hållas kl 12 med anledning av fredagens attentat i Stockholm.
Den nationella tysta minuten är utlyst av regeringen och kommer även att följas av Region Halland. Förvaltningar och bolag uppmanas av regiondirektören att delta i den tysta minuten under förutsättning att patient- och verksamhetssäkerheten kan upprätthållas. Patienter, besökare och kunder är välkomna att delta i den tysta minuten.
Munkagårdsdagen välkomnar besökare den 6 maj
Munkagårdsdagen är en dag för dig som är intresserad av djur, lantbruk, skog och trädgård! Munkagårdsgymnasiet i Tvååker öppnar dörrarna för allmänheten kl. 10 den 6 maj. Under dagen kommer besökarna att få ta del av skolans unika miljöer och samtidigt få se roliga shower och spännande uppvisningar.
Det blir aktiviteter för hela familjen: Ponnyridning för barnen, motorsågsshower, maskinvisningar och självklart även matservering och fika i trädgårdscaféet.
Skol-SM i Showmanship
Under dagen går skol-SM i showmanship för kor av stapeln. Ett lag med elever från Munkagårdsgymnasiet är regerande svenska mästare och ska nu försvara sin titel på hemmaplan. Besökarna får se eleverna styla, klippa och visa upp sina kvigor.
Det blir även agilityshow, fårvallning och det finns möjlighet att träffa många av skolans 150 olika djurarter, så som ormar och vallabys.
Lokala företag, gårdsbutiker med flera kommer också att ställa ut.
Munkagårdsgymnasiet välkomnar besökare
Elever och lärare visar runt och finns på plats för frågor, så att du som besökare kan få en bättre inblick i hur det är att studera på Hallands naturbruksgymnasium.
Munkagårdsgymnasiet är en anrik skola vackert belägen i Tvååker utanför Varberg. Skolan erbjuder gymnasieutbildningar inom naturbruk och naturvetenskapligt program. Det finns även vuxenutbildningar inom de gröna näringarna.
Välkommen till Munkagårdsdagen den 6 maj kl. 10-15!
Nyhetsbrev om det regionala utvecklingsarbetet i april
Missa inte april månads nyhetsbrev om vad som händer och vad som är på gång inom det regionala utvecklingsarbetet i Halland.
Årets diabetesteam finns på Hallands sjukhus Kungsbacka
Diabetesteamet på medicinmottagningen vid Hallands sjukhus Kungsbacka har utsetts till ”Årets diabetesteam” 2016. Stipendiet delas ut av Svensk Förening för Diabetologi (SFD).
Motiveringen till priset lyder:
”Diabetesteamet vid Hallands sjukhus Kungsbacka kännetecknas av ett utpräglat teamarbete med föredömliga resultat och viljan att ständigt bli ännu bättre. Med täta kontakter och fokus på möjligheter ser de sig som ”patientens PT” och lyfter fram individens egna resurser.”
Bäst i Sverige
Under 2016 visade resultaten från Nationella Diabetesregistret att Halland gått från ett medelresultat till bäst i landet när det gäller diabetes typ 1 och typ 2. Resultatet från Hallands sjukhus Kungsbacka låg i topp.
- Idag har patienten mycket ansvar för sin egen behandling, och här jobbar vi intensivt med att stötta dem i detta. Därför ser vi oss själva som ”patientens personliga tränare” i diabetes, och det är extra kul att vi uppmärksammas för detta, säger Jesper Fowelin, överläkare i teamet.
Diabetesteamet på Hallands sjukhus Kungsbacka består av två diabetessjuksköterskor och en läkare på heltid samt en endokrinolog, psykolog, medicinsk sekreterare och två fotvårdsterapeuter på deltid.
Satsning på den psykologiska aspekten
Hur väl en patient känner sig omhändertagen, men också den stress han eller hon kan känna inför behandling och sin livssituation, är faktorer som är mycket viktiga för att kunna hjälpa patienten i behandlingen.
- En patientenkät på detta område kommer nu testas på initiativ av Nationella diabetesregistret, och diabetesmottagningen i Kungsbacka blir en av de första mottagningarna i Sverige att testa den, vilket är oerhört spännande, säger Jesper Fowelin.
Stipendiet på 30 000 kronor är avsett för att fortsätta utveckla diabetesvården.
Kryssvinnare blev...
Drygt sexhundra hallänningar har löst och skickat in korsordet i senaste numret av tidningen ”Halland – bästa livsplatsen”. Det är vi väldigt glada för.
De fem första rätta lösningarna var inskickade av Maj Andersson, Kungsbacka, Yvonne Höglund, Varberg, Inga Ngo, Halmstad, Elisabeth Remkéus, Steninge och Patrik Löksa, Falkenberg.
Vinnarna får två biobiljetter var i pris. Stort grattis!
Ungdomsmottagningarna frigör sina sinnen i Halland
Mellan den 10-12 maj samlas ca 700 personer från Sveriges ungdomsmottagningar på Hotell Tylösand för den årliga FSUM-konferensen. I år är det nämligen Hallands tur att stå värd för konferensen som arrangeras av FSUM (Föreningen Sveriges ungdomsmottagningar) och Region Halland.
Inspiration till konferensens tema är hämtat från låten "Free your mind" som handlar om att se varje människa som en individ och inte döma någon. Programmet är fullspäckat av inspirerande föreläsare och engagerade ungdomar som står för underhållningen. Årets konferencier är Martin Emtenäs, programledare i SVT.
- Syftet med konferensen är att ge alla som arbetar på Sveriges ungdomsmottagningar kunskapspåfyllning, inspiration och ny energi i det viktiga arbetet med unga, säger Eva Wendt vårdutvecklare för ungdomsmottagningarna i Region Halland.
- FSUM-konferensen hålls varje år någonstans i Sverige och i år har vi äntligen fått äran att hålla den här i Halland, fortsätter Eva.
- Trycket för att få delta har varit stort och aldrig tidigare har så många anmälningar gjorts. Det är den största FSUM-konferensen någonsin, säger Linus Engdahl projektledare Region Halland.
FSUM är en ideell förening som på olika sätt arbetar för ungdomsmottagningarnas bästa.
Läs mer om konferensen och ta del av programmet här!
För mer information kontakta:
Eva Wendt, Region Halland
Telefon: 0767-76 69 36
E-post: eva.a.wendt@regionhalland.se
Förnya dina recept i god tid innan sommaren
Nu uppmanas alla som har recept på medicin och preventivmedel, som går ut under sommaren, att förnya sina recept. Detta för att inte riskera att stå utan medicin under de hektiska sommarmånaderna.
Under semestertider är bemanningen inom vården lägre och ordinarie personal har periodvis ledigt. Det betyder att det tar längre tid att få sina recept förnyade. Senast den 22 juni behöver receptförnyelserna komma in, men helst innan, för att vården ska hinna med.
- Det är bra för både patienter och vårdpersonal om rutinärenden som att förnya recept görs innan semestrarna börjar. Det är viktigt att vården räcker till för dem som behöver den mest i sommar, förklarar Haleh Lindqvist, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i Region Halland.
Recepten förnyas via nätet
Recept förnyas hos den mottagning som skrivit ut receptet. Enklaste sättet att förnya är genom att logga in på 1177.se/Halland. Förutom recept så uppmuntras även de som har hjälpmedel som exempelvis inkontinenshjälpmedel, stomimaterial och diabetesnålar att förnya dem innan sommaren. Det går också att göra via nätet.
Se hur många uttag du har kvar
Om man behöver kontrollera hur många uttag som är kvar på receptet, finns även den informationen när man loggar in på 1177.se/Halland.
Den som inte har tillgång till internet eller dator kan ringa mottagningen som skrivit ut receptet för att få det förnyat.
För mer information:
Haleh Lindqvist, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör, 073-851 05 92
Charlotte Tavelin, samordnare 1177.se och 1177 Vårdguidens e-tjänster, 0702-15 17 55
Nöje går före nytta i Parkinson-dansen
– Det räcker med att det är roligt. Man får ta vara på det roliga i livet… Det säger Gunvor Gardahl från Halmstad. Varje tisdagseftermiddag dansar hon tillsammans med andra personer med Parkinsons sjukdom.
Med erfarenheterna från ett långt yrkesliv som dansare utvecklar Hugo Tham nu dans för Parkinson-sjuka i Halland, i samarbete med Folkuniversitetet.
– Vår dans bygger på en metod som utvecklats med dansare vid Mark Morris Dance Company i Brooklyn i New York, tillsammans med personer som har Parkinsons sjukdom, berättar han. Forskningen visar att deltagarna inspireras extra mycket av de rörelser en professionell dansare gör, och att det är ett utmärkt komplement till sjukgymnastik.
– Det här får mig att röra kroppen på ett nytt sätt, och jag gör rörelser som jag inte trodde att jag kunde, säger Gunvor.
Din hud är fantastisk – var rädd om den!
Denna vecka är det Euromelanomaweek och i samband med det uppmärksammar vi vikten av att vistas i solen på ett förnuftigt sätt.
Här är några tips på hur du kan skydda dig:
- Se till att du inte bränner dig av solen
- Ta siesta mitt på dagen då solens strålar är som starkast och håll dig i skuggan eller inomhus
- Skydda huden med kläder
- Använd solhatt och solglasögon
- Använd solskydd med hög skyddsfaktor
Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen i Sverige. Antalet nya fall av hudcancer har under den senaste 20 årsperioden ökat kraftigt i Sverige. Ökningen har varit större i Halland jämfört med riket. Under perioden 1997-2014 var ökningen 40 procent och år 2014 dog 573 personer i hudcancer(varav 506 personer avled tillföljd av malignt melanom).
– Upp till 90 procent av all hudcancer orsakas av UV-exponering, så det gäller att alltid ta det försiktigt i solen, säger Eva Holstner, avdelningschef på hudkliniken vid Hallands sjukhus. Hudcancer kan drabba personer i alla åldrar. Det är vanligast hos personer över 50 år eller personer som utsatts för långvarig solexponering.
Om du misstänker att du har födelsemärken som behöver undersökas kan du kontakta en vårdcentral eller annan läkarmottagning.
Euromelanoma week är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer.
Nationellt vårdprogram ska förebygga livmoderhalscancer
I januari 2017 antogs den slutgiltiga versionen av Nationellt vårdprogram livmoderhalscancerprevention av Regionalt cancercentrum. I anslutning till det beslutade Region Halland att vårdprogrammet skulle implementeras även i Halland och ett processarbete påbörjades för att göra de förberedelser som behövs inför ett säkert införande av det nya vårdprogrammet.
Införandet av det nationella vårdprogrammet är den största förändringen i verksamheten med gynekologiska cellprovskontroller sedan 1960-talet. Provtagningen kommer att ske på samma vis som de senaste åren men logistiken, analyserna och handläggningen av kvinnor med avvikande provsvar kommer att förändras.
Region Halland arbetar i nära samarbete med Västra Götalandsregionen för att anpassa ett regionalt hälsokallelsesystem anpassat till det nya vårdprogrammet som möjliggör att information om kvinnans tidigare cellprovssvar, som är relevant för de fortsatta gynekologiska cellprovskontrollerna, hämtas från laboratoriernas informationssystem och kvalitetssystem så att kvinnan kallas med rätt intervaller och tidsperiod . Detta arbete beräknas vara färdigt under våren 2018. Målsättningen är att man ska kunna införa screeningverksamheten enligt det nya vårdprogrammet 1 april 2018.
Den del av vårdprogrammet som avser utredning, uppföljning och behandling av avvikande prover planeras införas redan 1 oktober 2017. Inför denna del av införandet pågår utbildningsinsatser för de involverade personalkategorierna.
Arbete pågår också för att i anslutning till införandet av den nya screeningverksamheten 2018 kunna erbjuda deltagande kvinnor möjlighet till att inhämta information om gynekologiska cellprov och dess betydelse med olika typer av kommunikationsinsatser.
I samband med införandet av vårdprogrammet så kommer vi att införa nya nationella svarsbrev och kallelsebrev med tydligare information.
Läs mer om livmoderhalscancer och gynekologisk cellprovtagning på 1177 Vårdguiden
Nyhetsbrev om det regionala utvecklingsarbetet i maj
Missa inte maj månads nyhetsbrev om vad som händer och vad som är på gång inom det regionala utvecklingsarbetet i Halland.
Trevlig läsning!
Lyssna på Hallands sjukhus sommarpratare
Idag är det premiär för det första avsnittet av den nya podcasten ”Hallands sjukhus sommarpratare”.
Hälso- och sjukvård är ett ämne som engagerar många människor. I podden berättar sju medarbetare från olika verksamheter om sina specialområden. Syftet med podden är att bidra med kunskap och förståelse för viktiga hälso- och sjukvårdsrelaterade ämnen som berör många av invånarna i Halland. Varje avsnitt har ett tema kopplat till sjukvård och sommarpratarens bakgrund och yrke.
Först ut som sommarpratare är Maria Borgen, barnmorska, som i premiäravsnittet ger svar på de vanligaste frågorna hon brukar få inför och under en förlossning.
I sommar kommer du också få höra Josefine Roswall prata om sin drivkraft – att göra något för de barn som brottas med att väga för mycket, Angelica Spaak som berättar om hur Emil i Lönnebergas mamma Alma skulle kunna vara en potentiell smärtpatient i dagens samhälle, och Markus Lingman som siar om framtidens sjukvård, med flera.
Här kan du läsa mer och lyssna på podden: