Hallänningarna är mycket nöjda med bemötandet på vårdcentralen, och har stort förtroende för läkaren. Det är tredje gången som patienter fått svara på frågor om sitt besök på vårdcentralen. Hallands resultat ligger fortfarande i topp jämfört med övriga Sverige. Enkäten visar dock att få patienter får frågor om matvanor, motion och användning av tobak och alkohol.
– Nu när vi kan titta tillbaka på tre mätningar kan vi se att vi gör väldigt många bra saker, vilket gör mig både glad och stolt. Patientenkäten berättar också vad vi behöver förbättra – patienterna behöver fortfarande bli mer delaktiga i sin egen vård och få den information de behöver. Mätningen visar också att vi behöver bli bättre på att prata levnadsvanor. För att bibehålla hälsa och minska risken för svåra sjukdomar och lidande längre fram är det viktigt att fånga livsstilsrelaterad ohälsa tidigt, säger Karin Möller hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Halland.
Nationella Patientenkäten genomförs med regelbundna intervaller och ger regioner och landsting möjlighet att utvärdera patienternas upplevelse av vården på ett likvärdigt sätt i hela landet. Mätningen som nu redovisas genomfördes inom Vårdval Halland under hösten 2013 och omfattar både privata och regiondrivna vårdcentraler.
Halland stadigt i toppen
Av de 60 frågor som patienterna fått svara på väljs åtta så kallade kvalitetsindikatorer ut och det är utifrån dessa som landsting och regioner kan jämföra sig med varandra, men även se hur man ligger till år från år.
Halland har placerat sig stadigt i toppen under de mätningarna som gjorts sedan starten 2009 och det gör man även i årets mätning. Hallänningarna är mest nöjda med bemötandet, förtroendet, väntetiderna och den upplevda nyttan. Något mindre nöjda är man med informationen man får från läkaren och delaktigheten i den egna vården.
Få läkare frågar om levnadsvanor
I enkäten finns även frågor som rör levnadsvanor. Bland annat om läkaren ställt frågor om kost, motion, tobak och alkohol under det senaste besöket eller under något besök det senaste halvåret. Resultatet visar att få läkare ställer frågor kring livsstil och hälsa. Det gäller både Halland och övriga riket.
– Hälsoförebyggande arbete görs också på andra arenor än inom hälso- och sjukvården. Vi behöver bli bättre på att fånga upp och motivera där vi kan, och där är patientens kontakt med vårdcentralen en central del, säger Karin Möller hälso- och sjukvårdsdirektör.
Följdfrågor och uppföljning Fjärås framgångsmetod
Trots att vårdcentralerna generellt sett kan bli bättre på att ställa frågor om levnadsvanor finns det goda exempel. Vårdcentralen Fjärås är bäst i Halland på att fråga sina patienter om hälsa och livsstil. Där får 52 % av alla patienter frågor om motion, 33 % om sina matvanor, 40 % tillfrågas om tobaksvanor och 35 % av patienterna får frågor om alkohol. Och det är avsevärt bättre än genomsnittet i Halland och i övriga Sverige.
Ann-Sofi Strömvall Larsson, vårdcentralchef på Vårdcentralen Fjärås är glad över det positiva resultatet även om hon säger att det fortfarande finns mycket kvar att göra:
– Att vi kommit långt tror jag beror på att personalen har ett hälsofrämjande förhållningssätt i mötet med patienten. Det är helt enkelt naturligt för oss att ställa frågor om hälsa och livsstil. Dessutom ligger det i vårt uppdrag som vårdcentral.
Ann-Sofi berättar att det handlar om att identifiera osunda levnadsvanor och det gör personalen genom att ställa frågor – och följdfrågor, inte minst! Sedan gäller det att följa upp och inte släppa taget om patienten.
– För att lyckas måste vi vara väldigt lyhörda och möta patienten där han eller hon befinner sig – anpassa råd och hur vi fortsättningsvis ska ha kontakt och uppföljning med varandra.
– Vi har också specialistkompetens inom risk- och missbruk. Det är betydelsefullt eftersom alkoholvanor och andra typer av missbruk är ett laddat område, och här kan det faktiskt ibland handla om att våga fråga.
Kvalitetsindikatorerna – Hallands resultat
Bemötande: Halland 92, riket 90
Förtroende: Halland 87, riket 85
Tillgänglighet: Halland 85, riket 79
Delaktighet: Halland 82, riket 79
Information: Halland 81, riket 77
Upplevd nytta: Halland 85, riket 82
Helhetsintryck: Halland 75, riket 72
Rekommendera: Halland 86, riket 83
Fakta
Deltagande: Ca 9000 patienter i Halland har erbjudits att delta i enkäten och ca 5200 har svarat på frågor om bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta från sitt senaste besök hos vårdcentralen.
Patientenkäten: Nationella patientenkäten är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges landsting och regioner och genomförs med hjälp av SKL (Sveriges kommuner och landsting). Patientenkäten genomförs återkommande inom öppen och sluten somatisk vård, öppen och sluten barnsjukvård, öppen och sluten psykiatrisk vård, akutsjukvård och närsjukvård/primärvård. SKL har från och med mätningen av barnsjukvården tagit över den publika publiceringen av resultatet från Indikator.
Kvalitetsindikatorer: Av enkätens alla frågor (ca 60 st) har SKL valt ut 8 stycken så kallade kvalitetsindikatorer där landstingen och regionerna jämförs. Dessa speglar olika perspektiv av patienternas besök.
Om resultatet: Resultatet som mäts är patientupplevd kvalitet, måttet är ett viktat jämförelsevärde för kvalitet, där 100 är högst.