I samband med att det nationellt mer och mer arbetas med så kallad Sammanhållen journal, det vill säga att det är möjligt för vårdgivare att ta del av andra vårdgivares journalanteckningar, så har alla patienter fått möjlighet att spärra uppgifter i sin journal. Dessa uppgifter blir då inte tillgängliga för de vårdgivare som man valt att spärra.
Vid en kvalitetskontroll har Region Halland upptäckt fel, som inneburit att ett antal spärrar inte fungerat som de ska de senaste månaderna.
Regionen kan se vilka personer som har berörts av detta och dessa har nu fått ett brev med information. Det handlar om knappt 100 personer och enbart patienter som haft spärrar på vårdcentraler och Hallands sjukhus, inte inom psykiatrin.
Felen har bland annat uppstått i samband med omorganisationer, då spärrarna inte följt med automatiskt, och i vissa fall till följd av att de medarbetare som registrerar spärrarna inte fått rätt behörighet till datasystemet.
Felen åtgärdade och spärrarna tillbaka
De patienter som känner sig oroliga för att spärrade uppgifter skulle ha lästs av ”fel” vårdgivare, kan begära en så kallad logg på sin journal, där man ser vem som varit inne i journalen.
- Vi beklagar verkligen det som har hänt. Felen är nu åtgärdade och spärrarna har lagts tillbaka. Vi har också utvecklat våra rutiner, och kommer att göra tätare kontroller i framtiden, säger Karin Möller, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.
Kort om Sammanhållen journal och journalspärrar
Sammanhållen journal är ett nationellt samarbete för att öka patientsäkerheten. De vårdgivare som ansluter sig till systemet kan ta del av andra vårdgivares journalanteckningar. Det kan innebära att om man får vård på ett nytt ställe så kan vårdpersonalen där se till exempel uppgifter om tidigare provresultat, mediciner och behandlingar.
De patienter som inte vill ingå i Sammanhållen journal eller vill spärra vissa uppgifter i sin journal fyller i ett formulär på internet (via Mina vårdkontakter) eller en pappersblankett som skickas till Region Hallands Journalspärrservice. I nuläget har ungefär 1 000 sådana spärrar registrerats i Halland.