Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 725

Ökad efterfrågan och hög tillgänglighet till specialistsjukvård i Halland

$
0
0

Årsrapporterna för Driftnämnden Hallands sjukhus och Driftnämnden Öppen specialiserad vård visar att hallänningarna har en god tillgång till specialistsjukvård. En gemensam utmaning är dagens och framtidens rekryteringsbehov.

Vid nämndens möten behandlades årsredovisningen för de tre förvaltningarna Hallands sjukhus, Ambulanssjukvård och medicinsk diagnostik samt Hälsa och funktionsstöd. Hallands sjukhus samt Ambulanssjukvård och medicinsk diagnostik redovisar underskott, medan förvaltningen Hälsa och funktionsstöd redovisar ett litet överskott.
Tillgängligheten till vård är hög inom de tre förvaltningarna samtidigt som det pågår ett fortlöpande arbete med att effektivisera verksamheten för att hallänningarna ska erbjudas så mycket vård som möjligt för sina skattepengar.
En gemensam utmaning är kompetensförsörjningen idag och i framtiden. Det handlar om brist på sjuksköterskor, men även specialistläkare och vissa mindre yrkeskategorier där det råder brist nationellt. En annan gemensam utmaning är att anpassa lokaler och utrustning till de krav och behov som finns idag och framöver.

Hallands sjukhus
Hallands sjukhus redovisar ett underskott på 130 miljoner. Det handlar främst om ökade kostnader för personal som bland annat beror på:

  • Satsning på en ökad bemanning på akutkliniken och medicinkliniken i Varberg för att förbättra arbetsmiljön.
  • Vakanta sjukskötersketjänster som lett till ökade kostnader för övertid och inhyrd personal från bemanningsföretag.
  • Extra ersättningar för vårdpersonal som tjänstgjorde under sommaren.
  • Ett ökat uttag av jourersättning för läkare som en följd av att det varit svårare att ta ut ledighet i tid.

Andra faktorer som ligger bakom resultatet är ökade kostnader för hjälpmedel och läkemedel. På grund av ett hårt tryck på den akuta verksamheten har den planerade verksamheten fått stå tillbaka och därmed har Hallands sjukhus också fått minskade intäkter.
Tillgängligheten till vården har ändå varit hög under hela året och Hallands sjukhus klarar de nationella målen som säger att minst 80 procent av patienterna ska få en tid för nybesök respektive behandling inom 90 dagar.
- Det har varit ett tufft år för Hallands sjukhus med ett högt tryck på vårdplatserna och svårigheter att bemanna verksamheten. Nu pågår ett arbete med att se över vårdplatskapaciteten och frågan kring kompetensförsörjning är högt prioriterad både inom nämnden och på regional nivå, framhåller Mikaela Waltersson, ordförande i Driftnämnden Hallands sjukhus.

Ambulanssjukvård och medicinsk diagnostik
Förvaltningen redovisar ett underskott på 2,8 miljoner kronor för år 2013. Det är betydligt bättre än förväntat och visar att ett intensivt arbete med åtgärder för att nå en ekonomi i balans har gett effekt. Underskottet finns inom medicinsk diagnostik som minskat sina intäkter på grund av prissänkningar.
Tillgängligheten inom förvaltningens verksamheter är hög. 1177, sjukvårdsrådgivningen, har kortast svarstider i landet och hallänningarna kan känna sig trygga med att ambulansverksamheten ligger bra till nationellt när det gäller uppdrag där det är viktigt att patienten snabbt kommer till sjukhuset (prio 1). Det har även varit korta väntetider för olika typer av röntgenundersökningar i Halland.
När det gäller kompetensförsörjningen är ett par av förvaltningens stora utmaningar att bemanna med bland annat specialistläkare och röntgensjuksköterskor.

Hälsa och funktionsstöd
Hälsa och funktionsstöd visar för 2013 ett ekonomiskt överskott på drygt 1,2 miljoner.
Förvaltningens verksamheter genomför huvuddelen av sina uppdrag med god tillgänglighet. Exempelvis fortsätter antal vuxna som får insatser på vuxenhabiliteringen att öka liksom antalet sjukvårdande behandlingar inom kvinnohälsovården.
Det togs 1902 fler cellprov jämfört med 2012 och antalet klamydiafall har minskat med 21 procent i Halland under 2013. Tillgängligheten till Tolkcentralen för döva i Halland är bland de bästa i Sverige och tillgängligheten till hörapparatutprovningar är fortsatt mycket hög.
Kompetensförsörjning både på kort och lång sikt är en viktig fråga. Personalomsättningen är relativt låg, dock är ett flertal yrkesgrupper inom verksamheterna svårrekryterade eftersom det rör sig om bristyrken nationellt. Som exempel kan nämnas audionomer, optiker och vissa specialpedagoginriktningar. Pensionsavgångarna de kommande åren är stora. För att nå upp till de krav som finns när det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö har syncentralen, audionommottagningen och hörselteamet under året flyttat in i nya lokaler på Hallands sjukhus Kungsbacka.

Handlingar Driftnämnden Hallands sjukhus

Handlingar Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Hallands sjukhus ansvarar för verksamheterna inom område 1-4 samt administrationen inom förvaltningen Hallands sjukhus samt för verksamheterna inom förvaltningen Ambulanssjukvård och medicinsk diagnostik.

Driftnämnden Öppen specialiserad vård ansvarar för verksamheterna inom förvaltningen Hälsa- och funktionsstöd samt område 6 inom Hallands sjukhus som bedriver verksamhet i Kungsbacka

Mer information:
Mikaela Waltersson, ordförande Driftnämnden Hallands sjukhus, 070-325 42 15
Margareta Ödman, ordförande Driftnämnden Öppen specialiserad vård, 070-973 17 86


Viewing all articles
Browse latest Browse all 725